PRAKTIJK PERSONENAUTO

AUTORIJLESSEN
Wij bieden verschillende mogelijkheden om rijles te nemen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor losse lessen of je kunt kiezen voor een pakket. Daarnaast kun je kiezen op welke wijze je wilt betalen, bijv. contant per les of op rekening. Pakketten kunnen vooraf of in termijnen worden voldaan. Wel is het belangrijk om hierbij te vermelden dat het niet zo is dat je gegarandeerd op examen kan binnen de uren van je pakket. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe snel de leerling alles oppikt. Soms hou je uren over die je dan terugbetaald krijgt, maar ook zijn er soms nog extra losse lessen nodig. Voor onze tarieven en lespakketten kijk je onder de knop tarieven. Onze rijlessen zijn altijd privélessen.

MACHTIGEN RIJSCHOOL

Voordat de rijschool je tussentijdse toets of examen kan inplannen moet je de rijschool eerst machtigen. Klik hiervoor op de link en word doorverwezen naar de site van het CBR. Je moet inloggen met je DigiD.  Ons rijschoolnummer is: 5520n8

https://www.cbr.nl/nl/mijncbr/inloggen-op-mijn-cbr-1.htm?orgurl=https%3A%2F%2Fwww.cbr.nl%2Fnl%2Fmijncbr%2Fmachtigen-rijschool-2.htm.

Via deze link kun je ook meteen de gezondheidsverklaring betalen aan het CBR.

TUSSENTIJDSE TOETS
De tussentijdse toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen. En als tweede bijkomend voordeel: tijdens de toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres op het eerstvolgende auto-examen.
Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een tussentijdse toets met twintig procent kan toenemen. Daarom adviseren wij als rijschool altijd de tussentijdse toets op te nemen in de rijopleiding.
Wanneer je deelneemt aan de tussentijdse toets moet je de volgende documenten overhandigen:
een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs
oproepformulier
het ingevulde formulier Zelfreflectie

EXAMEN
Het Examen bestaat tegenwoordig uit de volgende onderdelen:
zelfstandig route rijden
via een navigatie systeem
via oriëntatiepunten
via clusteropdrachten
Dit wordt gebruikt om je zelfstandig te laten rijden, zonder dat er steeds aanwijzingen worden gegeven door de examinator. Het is dus niet belangrijk of we op de bestemming aankomen of dat je verkeerd rijd, maar op deze wijze kan de examinator heel duidelijk zien hoe jij zelfstandig keuzes maakt en hoe je bepaalde situaties oplost.
zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren
een omkeeropdracht
een stopopdracht
een parkeeropdracht
een hellingproef
Hiervan moet je er zelfstandig 2 uit kunnen voeren.

GEVAARHERKENNING
Tijdens het examen zal de examinator je vragen de auto even aan de kant te zetten en je vragen stellen over een bepaalde verkeerssituatie. Het gaat hier niet om goed of fout, maar om er achter te komen waar je allemaal op hebt gelet in die bepaalde situatie en hoe je vervolgens tot de beslissing bent gekomen om het zo op te lossen zoals je gedaan hebt.

ZELFREFLECTIE
Voor je examen vul je een vragenlijst in, hierop staan alle belangrijke punten welke je voldoende moet kunnen beheersen om veilig aan het verkeer deel te nemen. Zodra we terug zijn van de examenrit zal de examinator samen met jou bekijken of je zelf een goed beeld hebt waar je sterke en minder sterke punten liggen. Zodat je na het behalen van je rijbewijs bewust bent waar je jezelf nog kunt verbeteren.
Voordat de rijschool het praktijkexamen voor je gaat aanvragen moet je daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging. Voordeel hiervan is dat je direct een e-mail ontvangt als de rijschool een praktijkexamen of toets voor je heeft gereserveerd of als deze is verschoven. Daarnaast zijn je adresgegevens automatisch voor de rijschool beschikbaar in het reserveringssysteem van het CBR.
Kijk op de website van het CBR voor meer informatie over machtiging met DigiD.
Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Tijdens het examen zal je instructeur altijd meerijden achterin in de auto, tenzij dat je dit echt niet wilt of soms kan de instructeur uiteindelijk niet mee omdat bijvoorbeeld een examinator in opleiding voorrang krijgt. Daarnaast gaat hij altijd met je mee naar de introductie en het eindgesprek.
Wanneer je deelneemt aan het praktijkexamen B moet je de volgende documenten overhandigen:
de oproepkaart
een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs
het ingevulde formulier Zelfreflectie (sinds 1 januari 2008)
eventueel het adviesformulier van uw tussentijdse toets